‘Ontsluit een wereld vol groen’

Sugar crude voor groene chemicaliën

De chemiesector is begonnen met omschakeling van fossiele naar biobased feedstock voor productie van (platform)chemicaliën. Met name de fermentatieindustrie zoekt nieuwe duurzame grondstoffen als alternatief voor sucrose en zetmeel uit voedselgewassen voor productie van bioethanol, melkzuur, aminozuren en bioplasticgrondstoffen. Residuen van industrie en land- en bosbouw, zoals stengels van gewassen, stro en gras bestaan hoofdzakelijk uit lignocellulose. Wanneer de (hemi)cellulose in het lignocellulosecomplex toegankelijk is voor enzymen, kunnen deze meervoudige suikers eenvoudig worden omgezet in enkelvoudige suikers voor de fermentatieindustrie.

Decentrale voorbehandeling

Het INDUGRAS-concept is in staat tot kosteneffectieve decentrale ontsluiting van lignocellulose uit gras en riet voor levering als ‘sugar crude’ voor enzymatische hydrolyse. Het SHS-proces kan in korte tijd een hoge ontsluitingsgraad van het lignocellulosecomplex bereiken. Het proces zet hemicellulose al voor een groot deel om in enkelvoudige suikers, met mogelijke kostenvoordelen bij de enzymatische hydrolyse. De procescondities worden zo gekozen dat relatief weinig ongewenste bijproducten (‘inhibitors’ voor de verdere processing) in de sugar crude aanwezig zijn.

Ketenontwikkeling

De verwachting is dat de  economy-of-scale van centrale eenheden bij de chemische industrie vereist is om enzymatische hydrolyse en bioraffinage van sugar crude uit maaisel mogelijk te maken. Denkbaar is ook dat robuuste technologie voor geïntegreerde decentrale productieconcepten beschikbaar komt. Indugras is uw partner in ontwikkeling van ketenconcepten op basis van sugar crude uit maaisel.